English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Май 2018
Има много неща, които научаваш по трудния начин, чрез начина проба-грешка. Едва ли някой предприемач, тръгнал да си създава магазин, е правил проучване, кога е сезона за покупка на роклите и коя рокля, в кой месец се търси.

Аз например доста късно разбрах, че в България сезона за продажба на рокли от лен е месец юли. Една жена, която си обича бизнеса може би ще стигне по-бързо от мен до това заключение, но аз не съм от толкова бързите. Все пак съм благодарен на Мира, която ми обърна внимание на този факт, когато предлагах малко ленени рокли на малкото й магазинче на ул. Цар Иван Асен II.

Но юли е явно месец за продажба само на ленените рокли. Защото вчера дъщеря ми Мария направи разходка до Manoukian, за да получи от приятеля си Августин една хубава рокля, подарък за юбилейния й 25-ти рожден ден (на снимката горе). После разбрах, че вероятно именно тази рокля Zazie нарича la femme fatale в нейния блог zazie.cult.bg.

В блога на Zazie и нейния пост от 22-ри април бях изненадан да видя, че и сезона на флоралните рокли също е дошъл. Ето го и самия пост „чула съм не един и два иронични коментара относно “флоралните мотиви”. признавам, че и аз съм била доста снизходителна към тази тенденция. До тази пролет. Фактът, че 80-те с тъмните (лъскави) клинове, плетени туники, черни/сиви сака, които ни бяха завладели зимата, отстъпват на хипарските 70-те (за справка – The Sartorialist, Face Hunter, Garance Dore) с бежовите палта, шапките с широка периферия, меките цветове и… флоралните мотиви, ми действа доста освежаващо.

Най-приятно малките цветчета стоят на рокля. Затова още преди доста време се улових, че вместо по тесните тъмни рокли a la femme fatale се заглеждам по свободните, изключително женствени и не по-малко секси рокли на цветя.
Почти веднага обаче лъсна големият проблем – всички подобни модели изглеждат ужасно долнопробно. Независимо дали Zara, Bershka, Mango, Stradivarius… поне това са магазините, които успях да прегледам на първо време.
Явно ще се наложи тарашене на добрите стари малки магазинчета из центъра на Пловдив и София, които никога не са ме разочаровали. За разлика от еднообразните скучни витрини в моловете”.

Предполагам, че едно от магазинчетата, които Zazie е обикаляла е и това на Мира, която вече 10 години поддържа най-приятния магазин на ул.Цар Иван Асен II. Някои от тези малки магазинчета сега се изправени пред мол-яризацията на шопинга у нас. Вероятно мнозина от тези магазинчета няма да издържат. Но аз съм сигурен, че тези, които Мира е обличала през последните 10 години, няма да я забравят, както и хора като Zazie, които ще я понаобикалят в търсене (hunting for the best floral dress) на най-добрата рокля.

Може би мнозина ще дадат твърде кратък период за оцеляване на тези магазинчета. Аз съм оптимист, че тези които са ги изградили през годините с любов, които са поддържали близки взаимоотношения с клиентите си, ще имат още много години живот.
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News