English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Май 2018
Стотици граждани на Пекин днес отбелязаха  празника на славянската писменост 24-ти май. Жители на Пекин  имаха  уникална възможност да чуят и видят на живо изпълнения на българските артисти певицата Йорданка Христова и пианистката Мина Иванова в рамките на дните на европейската култура Extravaganza EU на 23 и 24-ти май 2009 в Chaoyang park.

Първо пианистката Мина Иванова със стилно изпълнение получи аплодисменти на публиката, сред тях посланика на Р България Георги Пейчинов, служители на българската мисия и други пребиваващи в Пекин българи.

След това дойде ред на пламенната Йорданка Христова, чиито изпълнения създадоха невероятна атмосфера и накараха българи и китайци да запеят и се хванат на българското хоро, което се изви в парка.

След концерта на българския щанд на мероприятието се оформиха опашки от желаещи да получат автографи от певицата и да опитат български кебапчета на коктейла, с който бе отбелязан празника. Доста работа имаше и 16-годишната Катя Тонева, облечена с българска носия, която позираше почти непрекъснато за снимки с малки и големи.

Оранизираният от Делегацията на Европейската комисия в Китай празник имаше за целта да покаже избрани моменти от музикалната култура и кухнята от региона.

На щандовете на 27-те страни се предлагаше туристическа информация, продаваше се чешка бира, шведска и финланска водка, френски, италиански и португалски вина, дори и румънски козунаци. Разбира се през първия ден на програмата, българските кебапчета бяха първите, които свършиха още преди да дойде време за обяд.

Освен българските изпълнители, чешката група Czechomor, полски фолк ансамбъл Istebna, датска електронна музика и други изпълнители обогатиха програмата на фестивала.  Целта на събитието е да покаже именно разообразието на култура, традиции, храна и напитки на жителите на столицата.

И ние бяхме там,  и ние хапнахме от кебапчетата.
От Пекин, Роберт Александрийски
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News