English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Май 2018

Tie-dye е процес на багрене, при който чрез сгъване на готовото изделие в определена фигура, или чрез връзване, прошиване или мачкане, ограничаваме достъп на багрилото до определените от нас участъци на тъканта. Използва се основно при багрене на облекла от памук (от трикотажни или изтъкани платове), но процеса може да въздейства и на други естествени материали.

За да започнем процеса трябва да имаме необходимата подготовка, химикали, гумени ръкавици и вани. Използват се реактивни багрила Procion MX, сода карбонат, тънки ластици, дози за измерване на смесите, пластмасови бутилки с които може да разпръскаме боя с концентрирана струя.

Облеклото се пере предварително, за да бъдат отстранени текстилни влакна, които може да попречат на равномерното обагряне, изцежда се, след което мокро се сгъва (оформя) желания дизайн. За да постигаме желания резултат се нуждаем преди всичко от практика, за това трябва да си подготвим достатъчно парчета плат от американ за проби.

На снимките може да видите част от организацията на процеса в Хizhou, провинция Yunnan, както и техния factory outlet, където на Линда и предстои тежката задача за избор на подаръци, а на мен по-леката задача, а именно пазарлъка.

Организацията на търговията включваше търговски агент, която ни прихвана от центъра на селото и въпреки опитите да се отклоним, продължи да ни подканя, докато след 20-тото предложение, ние склонихме да я последваме, за да ви предоставя този кратък репортаж.   


Други материали за пътувания из Китай
Шанхай, азиатския Париж
Бойни изкуства и храмове в Luoyang 
Xi'an - града на теракотените войници 
Пътуване до Пиняо

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News