English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Май 2018

Павлина Дачева

Домът на човек е негово убежище пише Робин Шарма в своя роман Семейна мъдрост от Монаха, който продаде своето ферари. Представете си само колко е хубаво мястото, в което живеем да е чисто и вътре да има пространство за движение. Защо да не направим дома си едно модерно място за нас и семействата ни, на което ще се чувстваме добре.

Интересът ми към това как подреждаме домовете си възникна още преди седем години, когато поставих началото на един голям ремонт, който продължава и до днес. Тогава за първи път през живота си осъзнах, че значението на вътрешния изглед на къщата е голямо. Това в какъв цвят са боядисани стените и дали подът е чист ни влияе до голяма степен. Собственият ми опит с ремонтиране и подържане на един дом показва, че сме щастливи в средата, в която живеем тогава, когато виждаме около себе си прости решения и участието си в тях. На въпроса ни, свързан с това как помещенията, в които прекарваме голяма част от времето си могат да изглеждат добре ще отговоря, че минималният брой вещи, които не заемат много място е препоръчителен.       

Често не забелязваме как с времето около нас се трупат вещи, които не използваме. Тяхното време отминава, те събират прах, а заетото от тях място е неизползваемо. Всичко това се отразява и на нас. Започваме да мислим че нещо не е наред, губим поглед върху това, което е важно в момента и накрая се оказва че сме се затрупали с вещи и това ни пречи. Съществува начин, по който можем да се справим с негативното влияние на нещата около нас като освободим място за себе си в дома ни. Необходимо ни е време, постоянство и това да знаем какво харесваме и от какво имаме нужда ние и нашите близки. Нека имаме готовност да се включим и да участваме в собственото преобразяване на домовете си, което ще промени живота ни за по-добро.

Бих искала да направим разлика между ежедневния ни стремеж към подреденост и творческия безпорядък, често описван като неразделна част от живота и успеха на известни личности. Ярък пример за това е апартаментът на легендарния Ив Сен Лоран на улица “Бабилон“ в Париж. „Не колекционирам, а трупам, казва дизайнерът. Къщата е на предметите, а не на хората, казва един очевидец. Вещите сякаш очакват оттеглянето на посетителите, за да започнат да пълзят, да се удрят, в стълкновение, противопоставящо бронзовите Херкулеси на Жан дьо Болон, птицата, изработена от племето сенуфо, всички тези змии, камеи, ками в кадифени ножници, които изникват отвсякъде сред свещниците и житните снопове талисмани.“ (Лоранс Бенаим, Ив Сен Лоран, Биография)

Ако разгледаме противоположното твърдение Домът е за хората, а не за предметите, ще споделим гледната точка на много хора, които вярват, че технологиите и динамиката на 21 век правят лесен и икономичен достъпа до ценни или полезни предмети. Вместо да се заобиколим с тях, ние можем да ги достигнем във виртуалното пространство или след няколко часа пътуване, да ги грабнем от най-близкия магазин за краткосрочно или даже еднократно ползване. Такава гледна точка създава чувството за свобода и безкрайни възможности на личността.

Когато преди около три години създадох семейство, нуждата от ефективно подреждане на дома ни се превърна в приоритет за мен. Опирам се на натрупаните ми досега знания и самостоятелното взимане на решения за нашите най-важни и най-необходими предмети в даден момент в дома ни. Благодарение на това, че разбираме нуждата от основните необходими неща за дома можем да изключваме и включваме по избор допълнителните и да не пазим, тези които не ни трябват.

Затрупването с вещи изчерпва не само положителната ни енергия според принципите на Фън Шуй, но и времето, с което разполагаме. Всеки ден хората в такива домове прекарват излишно време в търсене на ключове, документи, пари, обувки, инструменти, и дори да са пред тях не могат да ги видят в бъркотията. Изгубените неща изискват замяна с нови, което ни коства и допълнителни средства. Но най-очевидният недостатък е стресът, който се прибавя към обичайния ни живот. Видът на всяка стая непрестанно ни напомня за огромния труд, който ни чака при чистенето й. Посрещането на гости става неприятен ангажимент поради това, че ни трябва поне цял ден да подготвим дома си за събитието. Ако имаме домашни занимания, които изискват свободно пространство отново ще ни трябна време и сила за разчистване. И вместо домът ни да предоставя защита от стреса, той ни носи допълнително раздразнение и изтощение, дори нежелание да се върнем вкъщи.

Инвестирайки в качествени предмети, които често се сменят и необходими материали за текуща поддръжка на един подреден дом ние правим голяма услуга на себе си и хората около нас. Това е и една от основните нужди на къщата ни. Да запазим пода чист е необходимо условие за да сме здрави и да ни е приятно да обитаваме дадено пространство. Да правим усилието да чистим къщата си е лесно в момента. Има разнообразни вериги магазини, които предлагат необходимите материали за хигиена на дома.

Когато най-малките в едно семейство прекарват доста време на пода в игра е необходимо да сме сигурни че там те са в безопасност. Те имат нужда от достатъчно пространство за своите занимания и дори и да живеем в малък апартамент ние можем да им го осигурим. Като периодично преглеждаме техните играчки, дрехи и книжки ние можем постояно да сме в течение на моментните нужди на детето, които съответстват на възраста му. 

Мотивацията за разчистване на дома произтича от разбирането, че не е необходимо да пазим толкова много неща „в случай, че потрябват някой ден“. Но може би е необходимо да преодолеем и желанието си за непрекъснато отлагане на работата? А ако сме перфекционисти и няма да започнем докато не намерим съвършените контейнери за своите вещи? Един бърз начин да променим гледната си точка и да действаме е да наблюдаваме и изучаваме хора, който вече правят това и са постигнали по-добро качество на живот.

Нека разгледаме един пример на начин на живот. В страницата treehugger.com можем да проследим как идеята, че на нас са ни необходими съвсем малко материални неща за да живеем добре е приложена на практика. Тъй като сами правим избора в каква среда да живеем ние успешно можем да контролираме случващото се с нашия дом и съществуващото досега положение може да се променя. Възможностите са безкрайни. Универсалното в случая е, че домът ни може да е подвижен, може да е малък или с градина, но той винаги ще ни бъде полезен, ако не е претрупан. По този начин ние спестяваме средства и помагаме за опазване на околната среда.

Съществуват много книги и уебстраници, също и професионални съветници, посветени на разчистването на дома, но основните стъпки са само няколко:
-         Разделете предметите във всяка стая в 4 кашона, чувала или купчини: неща за раздаване, неща за хвърляне, неща за запазване, и неща за прибиране.
-         Прегледайте нещата за запазване и намерете място за всяко от тях, възможно най-логично и близо до мястото, на което ще ги използвате.
-         Организирайте нещата за прибиране и намерете подходящи контейнери, шкафове, чекмеджета. За документите създайте проста и лесна система на подреждане и надписване.
-         Завършете напълно прегледа на една стая, преди да започнете следващата. Всичко може да се свърши за един ден, или в продължение на седмици по половин час на ден.
-         След като разчистите, си представете какви малки или значителни промени може да направите в дома си за да създадете повече функционалност, красота, пространство, спокойствие или вдъхновение.

Поредица от въпроси могат да ни помогнат да решим кое да изхвърлим, да рециклираме или да подарим: Използвал ли съм някога тази вещ? Работи ли тази вещ? Ако се счупи или изгуби ще си купя ли нова? Има ли полза от нея? Дали съм я прибрал само за да си я пазя? Изпълнява ли добре предназначението си или има по-нови модели? Имам ли вече няколко еднакви или подобни вещи? Може ли да послужи по-добре на други хора? Харесва ли ми? Представлява ли скъп спомен? Има ли някаква художествена или антикварна стойност?

Книгите, играчките и дрехите са сред предметите, която най–лесно се раздават и подаряват. Какво по-голямо удоволствие от това да дадем веднага прочетена книга на близки и приятели, или запазените играчки и дрехи на нашето пораснало дете на някое по-малко или в детската ясла. Мебелите също могат да се разменят и би трябвало да подлежат на преглед и разчистване. Запазете само мебелите които са удобни, здрави и необходими. Освободете стените, пода и прозорците от ненужни украси. Чувството, че домът ни е чист и организиран е великолепно. Остава неголямото усилие да го поддържаме във форма, което може да се превърне дори в забавление или повод за общуване с най-близките. Щом има място за всичко, остава да слагаме всичко на мястото му, по възможност веднага след като го използваме. Оставяйте празни повърхностите на маси и бюра, за да можете свободно да работите върху тях. В края на деня преглеждайте местата, които обичайно се затрупват с вещи, преди отново да са появили големи купчини. Може да си поставите за цел при всяка вещ, която внасяте, да се отървавате от една или две други. Не си купувайте нови контейнери и не отделяйте повече място, в което да пазите ненужни вещи.

Минималистичният дом носи визуално успокоение, притегля вниманието към няколко красиви мебели или предмети, променя се според периода от живота и интересите на човека, поддържа се лесно чист, здравословен и функционален, и стимулира въображението към безброй различни начини за използване на свободното пространство.

Домът ни е много специално място, там се случват най-важните лични неща в живота ни и не трябва да забравяме, че той ни служи за да бъдем себе си в него.

От същия автор
Етични измерения на модния дизайн

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News