English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Май 2018
Всеки се готви да започне деня, повечето от нас с чаша кафе. Един ще прави нова рекламна кампания, друг ще твори нова колекция. Румен продава копчета на модни фирми в Източна Европа. Елементарно, прозаично, нали? Какво повече да търся, като за днешната тема? Само дето, няма да говорим за продажбите, а за това, как иновациите се отразяват на продажбите.

Нека да ви разкажа за неговата компания. La casa de los botones, S.A. (“CABOSA”) , «Домът на копчетата» («КАБОСА») ООД е основана в 1955 г. от Дон Валериано Фуенте Куадрадо като семейна фирма. По това време компанията започва дейността си с 5 работници и площ от 100 кв. м. Впоследствие производството на няколко пъти се пренася на различни места, докато през 1979 г. се открива цех с офис в Алкоркон (сателитно градче на Мадрид), където фирмата понастоящем заема 1500 кв. м, и започва да се нарича «La Сasa de los Botones”, S. A. («Домът на копчетата») -“CABOSA”ООД.

Оттогава и до наши дни компанията постоянно се разширява по пътя на привличането или закупуването на по-малки фирми от този бизнес, като през 2002 г. придобива акциите на един от основните си конкуренти (чиято фабрика и офис с площ 1000 кв. м се намира в гр. Винарос, близо до гр. Кастейон в провинция Валенсия).  В момента CABOSA (La Сasa de los Botones, S.A.) има производствен капацитет от 4 000 000 бр. копчета в ден. Общият персонал в двете фабрики е около 70 души (научно-изследователска дейност и разработки, дизайн, производство, склад, снабдяване, продажби и експедиция), към които следва да се добавят и 30 специалисти, работещи като търговски агенти на база на комисионни, в Испания и  цяла Европа. Чрез вносители и търговци на едро се реализира пласментът в Северна и Латинска Америка, Азия и Африка, а в Централна и Източна Европа – главно чрез агенти и дистрибутори (най-често - на ексклузивен принцип).

Клиенти на “CABOSA” са повече от 1000 фирми от цял свят (над 800 от тях в Испания). Сред най-големите и важни за бизнеса й партньори трябва да се посочат:

BURBERRY             MARKS & SPENCER        SARA LEE
ARROW                  LACOSTE                      MACONDE
TIMBERLAN            EL CORTE INGLÉS          INDUYCO
GAP                       MANGO                         CORTEFIEL
INDITEX (всички марки): ZARA, MASSIMO DUTTI, BERSHKA, STRATIVARIUS, OYSHO.

До момента има разработени над 20 000 модела артикули (копчета, катарами, други видове аксесоари), всеки един в няколко различни размера. Годишните инвестиции на фирмата за иновации и развитие възлизат на около 8.5% от продажбите.

Общият годишен оборот на фирмата е около 6 000 000 евро, което й позволява да заеме първо място в Испания, като най-голямата компания за производство на аксесоари за шивашката индустрия, с пазарен дял от около 35%.

Философията на фирмата може да се формулира чрез следните основни принципи: 
- да се отговори на специфичните потребности на всеки клиент и неговото производство;
- постоянно търсене и развитие на използваните материали, дизайн и асортимент на изделията в зависимост от измененията в модните и пазарните тенденции и потребности;
- високо, гарантирано качество и конкурентни цени на продукцията;
- стабилност и надеждност на деловите отношения с клиентите и партньорите;
- търсене на компромисни и взаимноизгодни решения на възникващите проблеми.

Въпреки рецесията фирмата продължава да инвестира в иновации и развитие (R&D), което ги поддържа на пазара и дори увеличава продажбите им. Именно тази дейност прави фирмата пазарен лидер. Едно изследване на McKinsey & Co ни показва, че по време на рецесията през 1990 година успешните компании инвестират в R&D с около 22% повече от преди.

Модната индустрия не може да се развива без иновации, които са стимула за покупка на потребителите. За сравнение, фирма като козметичния гигант L’Oreal харчи около 3.5% за R&D. В първата тройка на страните, инвестиращи най-много в R&D са Швеция, Финландия и Япония, а стандарта и качеството на живот в тези страни ни показва пътя към създаване на устойчивост (R&D между 3 и 4% от БВП).

Какви са предимствата от успешните иновации и развитие в модния бизнес? Уникалност и възможност да позиционираме продукта с висока цена. Така ще «оберем каймака» на цената от купувачите, които искат продукта. И когато дойдат имитаторите, ние ще може да свалим цената и да се борим с конкуренцията. Репутацията на иноватор ще ни прави значими в очите на клиентите. Ние ще се позиционираме високо и недостижимо във въображаемата карта на клиентите, която ги насочва към пазара.

Иновациите са понятие, което се свързва с дългосрочни цели. То няма нищо общо с краткосрочните цели да вземем максимално пари в брой от пазара сега и веднага. Компании, които попадат в последната категория със сигурност няма да инвестират в иновации.

След казаното дотук, вече сме се събудили от кафето и трябва да измерим нашите инвестиции в иновации. Ето и някои от възможните начини:

- приходи от всеки служител в развойната и иновационна дейност;
- печалби от всеки служител в развойната и иновационна дейност;

Въпреки, че може и да не са идеални тези показатели, те ще ни дадат насока, какъв е приноса на нашия отдел за иновации за продажбите и печалбите. Ще ни кажат накъде и как да продължим с иновациите.

Румен ще започне работния ден с един час по-късно от неговите агенти в Източна Европа. Той ще прегледа пощата и по идващите поръчки ще установи, кои фирми от тази част на Европа се превръщат в пазарни лидери в модата на местните пазари, благодарение на собствените усилия за иноваторство и това на техните доставчици и кои отиват във втората редица на имитаторите.

Референция: CABOSA, Wolff, Michael F (2007)
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News