English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Май 2018
Една нова тенденция се роди от кризата на Запад. Броят на предложенията към студентите за стаж през лятото на тази година се увеличава драстично през последните месеци. Какво става ? Дали бизнеса е решил да протегне голямата си ръка на образованието?

Изглежда причината за тази промяна има други корени. Сред няколкото съвети за оцеляване в кризата на Julie Londrigan, редактор на eHow, към ръководителите на фирмите четем: „Наемете стажанти. Колежаните са нетърпеливи да получат практически опит и много студенти с възможности и квалификация се записват за участие в неплатен стаж, за да вземат точки за кредит в колежа. Най-добре е да се свържете с близките учебни заведения, за да видите, как вие може да участвате в някоя от техните програми.”

Но преди Джули Лондриган да забележи тази възможност, ръководителите на фирмите вече са узряли за този ход. Изправени пред нуждата да свиват разходите, фирми и организации с удоволствие предлагат стаж през лятото на жадните за придобиване на опит студенти. Някои от тези предложения са толкова искрени, че няма как да не разбере човек, че това си е начин за спестяване на разходи за работна заплата. Мнозина предлагат 40 часов работна седмица, с доста отговорности, различни от това само да се правят фотокопия на документи.

Предложението за стаж разбира се не е без ангажимент за работодателите. Те ще трябва да заделят от ценното си време или това на опитните служители да подпомагат стажантите. Ето защо повечето от компаниите търсят студенти пред завършване, които дори може да останат на работа във фирмата, ако се справят със супер задачите, които им се готвят, а вероятно една от тях е „излизане на кризата”. Т.е. предложението е почти откровено – помогни на бизнеса (безплатно), получаваш работно място.

Подобно е и едно от предложенията, които намерих в Интернет към студенти у нас: „Стажът е на пълен работен ден и продължава най-малко два месеца в периода от юни до октомври включително. На най-успешните стажанти ще бъде предложена постоянна работа”

Какво мислят студентите „Стажувах преди 1 месец. Мисля ,че един студент трябва да има много повече възможности за развитие! Като,че ли София е единственото място, където човек има повече възможности за реализация! Нека се обърне внимание на по-малките градове в страната:)

Струва ми се, че тази година, този апел ще бъде чут. Допускам, че тази практика ще получи по-широко приложение в този тежък период за българските компании. Така те може и да погледнат към контакта с младите хора на тази фаза, възможност, която други години бе пренебрегвана. Това ще им позволи да се срещнат с нови различно мислещи хора, да видят много нови хоризонти.

На мен обаче не ми се изясни въпроса, дали наемането на студенти без заплащане, без застраховки и без договор е легална практика (не само у нас). Какво ще се случи, ако стане недай боже нещастен случай със стажант, който няма никакви договорни правоотношения с фирмата? Или и тази практика ще мине под знака на тъмно сивата глобална икономика...  

Други материали
Да използваме човешкия потенциал
Човешки ресурси и тяхното управление в модния бизнес
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News