English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Май 2018
Петото класиране за 20-те най-ценени глобални ритейл бранда, изготвено от Kantar Retail и BrandZ разкрива, че стойността на бранда и връзката с потребителя са от критично значение за ритейл успеха. Докладът комбинира познанието на ритейлъри и потребители в анализи от Kantar Retail – глобален лидер в познанието на ритейлинга и свързаните консултантски услуги, с категоричното класиране в топ 100, съставено от Millward Brown Optimor и подкрепено от данните на BrandZ.

„Този доклад помага да се осветят радикалните промени, които обхващат ритейла, тъй като купувачите, отрезвяли от рецесията, и с помощта на технологиите, мислят различно за това, какво и как да купят”, казва Wayne Levings, главен изпълнителен директор на Kantar Retail. „Брандът е предпоставка за успеха на ритейла”, добавя Levings. „Начина, по който ритейлърите изграждат техните брандове повлиява на всички аспекти на техния бизнес. Брандът сам обезпечава устойчива позиция в съзнанието на потребителите. Това е фундаментално и за отношенията доставчик - ритейлър.”

Изследване на ключови трендове в индустрията и други динамики, които са двигател на общата бранд стойност в ритейл индустрията през миналата година показват, че силните брандове запазват тяхната стойност, независимо от тежката среда. Levings коментира: „По време на период на икономическа несигурност, и потребителите и бизнеса нарастващо разчитат на силния бранд, за да обезпечат сигурността и надеждността, която те представляват. Корпоративното ръководство и стейкхолдерите взимат по-информирани решения, знаейки цената на тези неосезаеми ценности.”

Докато класирането на първите 10 остава почти непроменено през последните пет години, две компании се открояват с растежа си и това са Amazon and ALDI. Amazon скача директно до 2-ра позиция, от заеманото 8-мо място в 2006-та година, с 359% растеж в стойността на бранда. Тази голяма промяна индикира увеличаващото значение на електронната търговия – онлайн ритейлъра обяви непоследък плановете си да ре-стартира техния бизнес с облекло и мода, стъпвайки върху устойчивия растеж в дамския ритейл. Растежът на стойността на бранда на супермаркетите ALDI с 241% пък показва загрижеността на потребителя за цената и приемането на частните марки.

Стойността на бранда на Amazon нараства с 29% точки до 27.5 милиарда щ.долара, отбелязвайки най-бързо растящия глобален бранд във всички ритейл категории и заставайки на второ място след големия департмент ритейлър Walmart.

Ключовите трендове, забелязани в тазгодишното класиране са:

Стойност – брандовете, които комбинират стойност с по-силна емоционална връзка с потребителите се представят добре през миналата година и ще продължат да бъдат важни за ангажиране на купувачите в периода на пост-рецесията. Най-добрите в класа си ритейлъри ще максимизират също дяла от портфейла на най-доходоносните купувачи.

Тренд анализ – успешните ритейл брандове ще бъдат все повече изграждани на базата на близко познание на потребителското поведение. Ритейлърите, които инвестират в тази способност ще процъфтяват.

Конкурентноспособна стратегия – борбата за шопинг пътешествия ще създаде стратегия, произтичаща от рецесията.  Ритейлърите ще се борят да задържат спечеленото от шопинг-турове по време на спада със задържане на купувачите, да не се връщат отново към аутлетите, които те са изоставили веднъж.

Комуникация – мобилната търговия ще определи ритъма на играта с това как, кога и къде клиентите пазаруват продуктите си. Брандовете трябва също да станат активни участници в дигиталните разговори, обкръжаващи покупките или рискуват да не бъдат актуални.

Bryan Gildenberg, главен офицер на знанието за Kantar Retail и основен приносител за доклада коментира: „Конкурентното предимство в ритейлинга не може повече да бъда постигнато с насищане на пазарите с магазини и привличане клиентите с комбинация от асортимент, цена и услуги.”

Той добавя „Успеха изисква обмислено портфолио от места за шопинг – физически и виртуални – които се харесват на спесифичен сегмент от купувачи. Всеки реален бранд се нуждае да намери предложение, което прави посещението на тези ритейл пространства заслужаващо клиентското време.”

Изследването на BrandZ е завършено след интервюта с повече от милион потребители в целия свят, хиляди срещи с потребители и бизнес-към-бизнес брандове и е единственото проучване, което комбинира измерване на бранд стойността със задълбочен анализ на финансовото и бизнес представяне на всеки бранд.

Източник: www.fashionunited.com

Речник:
Стейкхолдър - заинтересована страна, с което свързваме всички, които имат някакво пряко или непряко отношение към дейността на дадена фирма. Това могат да бъдат клиентите, служители на компанията, доставчици, банки, обществото.

Частна марка – марки, създадени от ритейлърите. Дълго време ритейлърите единствено купуваха и препродаваха стоки на други брандове. За да скъсят веригата на доставки, те се заеха с директни покупки от производители без бранд и за ритейл дейността си създадоха техни, така наречени „частни марки”.

Други материали:
Жизненият цикъл на продукта и онлайн модата 
Лукс и криза

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News