English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Май 2018

Ако вие сте кликнали върху тази страница, то е защото вие мечтаете да станете моден дизайнер или работите в някакво направление на модата. Индустрията е голяма и винаги има нужда от нови таланти. Така че вашите мечти не са неосъществими, но може би бихте искали да прочетете този материал по-нататък, и да помислите над съвета, който ще ви предложа. Аз не работя в бизнеса, но аз пиша и наблюдавам модата и нейните създатели от години.

Най-важното нещо е да четем, да четем и пак да четем. Всичко, което е свързано с модата, биографии, статии от списания, всичко. Идете до някоя местна библиотека и вижте какви книги те имат за модния бизнес, модните дизайнери и т.н. Преглеждайте Vogue, Harpers Bazaar, Details, Womens Wear Daily и W, ако ги намерите там. Ако може да си го позволите, абонирайте се за Vogue, Harper's Bazaar, W, In Style, Town and Country или което и да е горещо списание в момента, посветено на изгряващата мода.

Тренирайте вашите очи. Идете в музеи и галерии на изкуството, ако може да направите това. Хвърлете поглед на колкото се може повече книги в библиотеката. Когато разгледате картините, създадени преди векове, ще бъдете изненадани, колко много неща, които виждате на портретите са били копирани или адаптирани от модерните дизайнери. Или са ги вдъхновявали и въздействали върху тях. Поглеждайки по-често произведенията на изкуството, ще придобиете добро чувство  за пропорция, тъй като нещата, които ще виждате са в баланс и пропорция. Модата днес до голяма степен е да имаме чувство за пропорция и да може да вложим различни неща в оригинала, по интересен начин. Разгледайте, колкото се може повече книги, от модерни до исторически. Разгледайте и стари модни списания. Ако може да си го позволите, изкупувайте толкова, колкото можете.

Днес младите хора не разбират колко са щастливи да могат да видят стари филми на телевизията, да могат да взимат под наем или купуват видео, DVD и да ги гледат в къщи. Аз си спомням времето, когато Giorgio Armani показа сако от костюм с ревер, който обещаваше да има бъдеще. За съжаление, аз не си спомням филма от тридесетте години на миналия век, видян няколко месеца по-късно, в който една изтънчена актриса носеше тъмно сако с бял подобен ревер. Pia Soli, италиански моден журналист, и историк, веднаж когато прекарва доста време в къщи боледувайки, изглежда доста филми казва "Не мога да да ви кажа, колко пъти видях вдъхновенията на колекциите в тези филми".

Като много други бляскави професии, които карат хората да се стараят, и в тази област има много, изтощителна работа, в която ще прекарваме доста време. Няма такива термини като работен ден, работата през уикендите и ваканциите, може да се счита за нормално явление, особено когато колекциите трябва да бъдат подготвени. Също така трябва да имате слонско търпение, особено в началото, тъй като със сигурност ще чуете мнения от "експерти", даващи ви поне петдесет причини, защо вие няма да успеете, безпощадно описвайки вашите пропуски. Тук някъде трябва да си спомните цялата реч на Winston Churchill, която той произнася пред завършващите училище: "Никога, никога, никога, никога не се предавайте!". По-късно, ако успеете, внимавайте да не се надуете и запомнете, кои са вашите ИСТИНСКИ приятели. Защото, ако се подхлъзнете обратно надолу, може да се срещнете с много хора, с които вие не сте били така любезни, както би трябвало.
 
Искате да създавате дизайн за мъже, жени или деца? Намерете най-хубавия магазин или бутик в тази категория и опитайте да работите там в събота след обяд или през ваканциите. Дори и да не могат да ви платят, предложете помощта си. Полезно е да се работи в магазин или мол, поне за кратко време, да се научи повече за облеклото и най-вече за по-скъпите облекла. Трябва да познавате хората, за които вие ще създавате дизайн, техните тела, предпочитания и отрицания.

Има ли наблизо фабрика за облекло, която може да посетите? Познавате ли шивачка, която ще ви позволи да се закачите към нея, може би да и помогнете в някои поръчки, за да гледате нейната работа? Трябва да имате търпение за успех, ще трябва да правите жертви и да използвате всяка една възможност да научите повече.

Като журналист, аз отразявах автомобилни състезания и научих две много ВАЖНИ неща от двама души.  
Alan Rees, мениждър на екип от Formula One "Щастието е там, където подготовката среща възможностите"
Jackie Stewart, световен шампион във Formula One, след едно изключително трудно състезание казва: " Никога, никога, никога, никога не се предавай" (дали бе прочел думите на Уинстън Чърчил).

Трябва да вярвате в себе си, да имате самочувствие, но и да бъдете реалист. Дори и да предположим, че имате вроден талант, това не предопределя успеха. Има много неща, в които трябва да успеем, в което и да е поле, ето някои от тях:

 • Добри маниери. Те са винаги в модата, независимо какво ще ви кажат вашите съвременници. Ако някъде видите редовна колона или рубрика на тази тема, абонирайте се за нея.  От там ще научите много неща. И когато някои ви предложи среща, винаги изразявайте благодарността си и значимостта на този акт.
  Ако някой има време да ви отговори на вашия мейл, благодарете му, дори да няма продължение на темата. По този начин ще направите добро впечатление и отново ще напомните за себе си. Понякога ще се учудите, каква власт могат да имат секретарките и ако сте учтив с тях, те могат да бъдат много полезни. Никога не се обръщайте към някого на малко име още от първата среща. Когато се опознаете, изчакайте момента да ви кажат "Наричайте ме Бил". Запомнете, че нищо не ви струва да бъдете учтив, но с учтивост, може да стигнем и до върховете. Спазвайте златното правило "отнасяйте се с другите, така както бихте желали да се отнасят към вас".
 • Отношения. Да бъдеш любезен и приятен за всеки, без значение каква е позицията му, не може да ни стресира. Но това не значи да се превърнем на черга и да позволим на всеки да ни тъпче. Това означава да третираме хората с уважение и да очакваме те да се отнасят със същото уважение към нас. Ако един работодател трябва да избира между два дизайнера, със сходни качества, този който има по-добри маниери ще бъде предпочетения. Или този, който има по-добри връзки в обществото, но това е реалност от живота, която е добре да разберем по-рано. Освен ако вие сте някакъв супер талант, иначе никой няма желание да работи с оплаквачи и невротици. Има прекалено много грубиянщина и лоши маниери в нашия живот днес, така че хората няма да ви забравят, когато сте вежлив и ще ви казват и те БЛАГОДАРЯ! 
 • Пунктуалност. Да караш хората да чакат, значи, че не ги уважававаш, както и тяхното време. Придобийте навик да стигнете до срещата 10 минути по-рано. Когато стигнете до върха, може и да не правите това, но дори и тогава, за да се задържите там, не се отпускайте твърде много.
 • Влечение. Да, но този път не става дума толкова за секс, колкото за работа. Хората, които наистина се грижат за тяхната работа, тези които намират всякакви източници да прочетат нещо ново, които не пропускат да научат нещо от някого, това са хората, които успяват в бизнеса. Запомнете "ЗНАНИЕТО Е СИЛА!" Не се ограничавайте само в модата, научете колкото се може повече и в други области. Открийте вашите хоризонти.
 • Концентрация. Живота е едно състезание и няма друго място в него с повече конкуренция от модната индустрия. Вие трябва да се уверите в това, което искате да сте уверени, да знаете че ще се наложи да бъдат направени жертви, за да реализирате вашите амбиции и да се фокусирате над мечтата си. Не може да си позволите, да бъдете разсеяни. 
 • Да се грижим за себе си! Това е нашето тяло, нашия живот. Понякога хора търсят помощ в алкохола, но трябва да поддържаме дистанцията. Да бъдем активни, да се храним здравословно и да се наспиваме добре. Да се забавляваме, но винаги да се се придържаме към общоприетото.
 • Чувство за хумор.  Да имаме чувство за хумор и да държим под око перспективата е важно, както и да подредим приоритетите си. В живота все още срещаме неща, като сексуалния тормоз и чувството за достойнство и хумор, ще ни помогне, за да избегнем конфузни ситуации. Някой е казал, че хората, можещи да се надсмиват над себе си, живеят по-дълго.
 • Бъдещето. В един определен момент от бъдещето, вие ще разберете, че мечтата ви да станете моден дизайнер няма да се реализира. Възползвайте се познанствата си с хора, създавайте нови контакти. Никога не знаете кой от тях ще стане ключова фигура във вашия живот някой ден.
 • Ако сте стигнали до края на този материал, значи, вие наистина сте заинтересован. Ако имате възможност, запишете се в модно училище или колеж. Скътайте парички за пътуване до модните столици. Ако обичате модата, има много възможни професии, като публицистика, реклама, стилист, фотограф, гримьор или коафьор стилист, моден редактор.

  Ще ви е необходима много упорита работа, жертви и постоянство, но ако наистина искате да се случи, ще успеете! Късмет !
  Автор на материала е Logan Bentley Lessona , а източника е www.made-in-italy 

  На снимката млада дизайнерка в Пекин в един от "дните" на дизайнера. Снимката е направена от Роберт Александрийски. А автора на снимката ви напомня, че в този сайт могат да бъдат намерени и други материали по темата, някои от които са изброени по-долу. Все пак е добре да знаете, че може да се абонирате безплатно за получаване на бюлетин с основните материали, който излиза вече почти редовно всяка седмица в петък. За целта трябва да се регистрирате в сайта.
  Кариера в модния бизнес 
  Конкурентноспособни ли са дизайнерите !
  Цели на съвременното обучение по моден дизайн
   
  Нели Митева – дизайнерска визия 
  Закъсняла среща

  Коментари
  Mr. Mastilo 06/11/2008 03:55
  n_asito@abv.bg

  Благодаря ти Роби за чудесния пост на тази чудесна статия. Успя да ме накараш още по дълбоко да се замисля и почерпя идеи за осъществяване на кариероносен план в перспектива.
  Още веднъж Благодаря!

  Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

  © 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
  USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
  Tune-In :: Textile Universe News