English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Май 2018

Всъщност желанието ми да следвам моден дизайн и да работя като дизайнер се зароди в последните класове на гимназията (а в Германия, където бях от 1985 год., се учи до 13.(!) клас). Преди това твърдо бях решила да стана театрален критик - на театър ходя, откакто се помня, родителите ни от малки ни водеха дори на много сериозни постановки, и аз установих, как се променяше "гледането" ми от "зрителско" към "критическо". И винаги съм обичала да пиша. В Германия обаче като че ли започна по-визуалното ми мислене, научих се да отсявам от масата различни продукти тези с естетическа стойност. Освен това възхищението от платове, прежди и възможността да изработиш от тях фантастични неща със собствените си ръце, съм наследила от баба: майстор-крояч и шивач, тя винаги работеше нещо с ръцете си, ако не поръчки за други, то милиони ръчно изплетени пуловери, покривки за деца, внуци и несъществуващи правнуци.

Родителите ми, за разлика от много други, които биха били шокирани от несигурността в професията на дизайнера, реагираха възторжено на заявената ми професия-мечта и са ме подкрепяли 200% с огромна и безкомпромисна грижа и любов в желанието ми да я следвам - от първата секунда на подготвянето и кандидатстването с папки, приемните изпити, студентските колекции, ревюта, учебни мателиали, и така до днес, при PR и дейностите с "ИВАН АСЕН 22"-моя шоуруум и място за съвременни изкуства и дизайн в София. Обичам ги безкрайно и се надявам да мога да им върна обратно поне част от това, което са правили и правят за мен!

Професионалната ми подготовка - следването ми специалност "Моден дизайн" във Висшия Специализиран Институт Трир (един от най-добрите по мода в Германия), траеше общо 4 години, плюс 1 година за подготовка на дипломната ми работа „The Art-Dress". Не спирам и до днес да се хваля с невероятно високото качество на системата на образованието там, на страхотните преподаватели - абсолютни професионалисти, а освен това чудесни хора (специално от проф. Ута Кимлинг и доц. Урсула Вайсрот съм научила толкова много неща, които ми служат до днес), перфектната техническа база. И етиката в отношенията. И възможностите за набиране на практически умения и изяви за студентите. Въобще: перфектно! Завърших специалността си с отличие, а дипломната ми работа беше наградена с Промоционалната награда на Института. Успехите по време на следването си дължа на усилената си работа, вечното търсене, вдъхновението от преподаватели и големи авангардни дизайнери, увличането от раждането на идеи и тяхната реализация в готовия модел, систематичността и целенасочеността на образованието.

Винаги съм се борила да постигна мечтите си, въпреки "приземяването" след идеалистичния студентски свят в този на професионалния дизайн, в който освен с идеите, трябва да се съобразяваш с пазара. Опитвам се да правя възможно най-малко компромиси със себе си.

В собствените си колекции не се водя от тенденции, а от теми, от мисли, идеи, на които искам да дам израз чрез дрехата. Такива теми ме вълнуват повече от един сезон, те не се разделят на пролет/лято, есен/зима, а могат да се продължат, докато се доразвият напълно и аз имам чувството, че съм казала всичко по темата и вече е време за друга.

В момента темата, която продължава да ме вълнува, е темата за гърба: гърбът на дрехата, който ние дизайнерите най-често подценяваме. Гърбът на всеки като физическо понятие. Гърбът във философски план - като минало, което съзнателно или подсъзнателно мъкнем на плещите си. Нашата лична история, написана в гърба. Емоционалната ни памет. Оттук се роди идеята за „Watch Your Back", която с brain store project (http://www.brainstoreproject.com/) най-напред реализирахме в пърформанс, а след това аз продължих темата в колекция, в която се тръгва от гърба, докато предниците са изчистени. Една колекция с много коси, плитки и опашки в гърба. С текстове, свързани с наши лични, отминали истории, които остават обаче вписани в спомените ни. Натовареността от отминали преживявания под формата на специални конструктивни решения в гърба.

Хората, които харесват и носят дрехите ми, са личности със заявена индивидуалност, независимо дали в екстровертирана или интровертирана насока. Съумяват да я изразяват чрез дрехата, която им позволява да бъдат себе си, или такива, каквито искат да са в момента!

Дрехата за мен е изразно средство, материализиращо мислите и идеите, които ме вълнуват.

А visioNNext е абсолютна необходимост! Като платформа за запознаване с новите, съвременни български дизайнери-професионалисти. Крайно време е тази "следваща" генерация да излезе от ателиетата си и достигне до по-широката публика, за да може тя да разбере, откъде най-после да си купува адекватен на съвременния език моден дизайн - made in Bulgaria!

Ролята на дизайнера днес е много по-обхватна и отговорна: Той е същевременно художник (перфектно информиран!) и мениджър, творец и изпълнител, мечтател и реалист. Той провокира и същевременно естетизира, проучва традициите, за да ги пресъздаде на своя език, вглежда се в миналото, за да създаде иновации. И носи отговорност, защото какво друго е по-близко до тялото ни от "втората ни кожа" - дрехата?

Вярвам в хубавото в хората и понякога недоумявам как са го загубили някъде по пътя.... Вярвам, че всичко, което правя и за хората, за които го правя, има смисъл. Дори когато усилията ми са били разочаровани, се е откривала нова пътека. Вярвам в приятелите си и искам да са хора, на които винаги да мога да разчитам. Вярвам в непреходността на ценните стойности, на качествените хора и взаимоотношенията без фалш. Вярвам в духовното и правя всичко, за да го съхраня. Вярвам по свой начин.

Нели Митева участва във visioNNext в категорията дизайнерски марки. Тя е един от сподвижниците за създаване на Асоциация на модни и текстилни дизайнери в България и неин заместник-председател от 2007 година.

Други материали за млади дизайнери
BIPONE са вече известни в Австрия, чакаме ги в България
Познаха ги по дрехите...
Млади български дизайнери с модели от новите си колекции
Why you fashion?
Георги Флоров и модния дизайн
Антония Пашова с поглед към visioNNext
Александър Гергинов - visioNNext ! ... искам да се случи
Вяра Бориславова - Дизайнерското изложение visioNNext е дълго чакано събитие
Мария Бандевска Subway stories за VisioNNext
 
Конкурентноспособни ли са дизайнерите ! 

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News