Дизайна на облеклото изисква селекция и интепретация от модния дизайнер на плат, цвят, стил и конструкция. Когато тези елементи вървят в унисон дрехата придава характерен вид и привлича потребителя.

Дизайна е организацията на елементите на дизайна, чрез използване на дизайн принципите. Елементите на дизайна са силует, форма, цвят, структура и линия. Това са и инструментите, използвани от модните дизайнери и производители, когато създават дрехата.

Линиите определят силуета на облеклото и формите в него. Имат няколко аспекта, определящи характера им, които са дължина, дебелина, плътност и посока. Влиянието на линията се дефинира от това, колко често е повторена, нейното място и от това дали е използвана симетричо или асиметрично. Използването на линията може да създаде оптически илюзии за тялото. Този ефект се подсилва, когато и другите елементи на дизайна работят в тази посока.

Силуетът дава контурата на дрехата. Силуетът е първото нещо, с което възприемаме дадена дреха, но само когато е облечена.  

Силуетите на облеклата трябва да бъдат комфортни и функционални и да кореспондират с начина на живот на потребителите, поради което тяхната еволюция не е особено бурна.

Отличителните силуети се постигат със определен дизайн и са определени от буквите на азбуката (фигура от 1 до 7), според формата (фигури от 8 до 11) или следвайки определени периоди (фигури 12, 13). Изразително секциониране на облеклото се получава от разположението на съединителни и декоративни шевове (фигури 15-18). За да видите скиците трябва да се свали doc (337Kb)

Малките форми, оформени от шевовете повишават интереса към стила на облеклото, позволяват на дрехата да „легне” по-добре на потребителя, да се използва комбинация от две или повече тъкани, да се създават оптически илюзии чрез линии, създава пропорции и могат да създадат симетричен или асиметричен баланс.

Цветът е едно от първите неща, които привличат хората, когато избират дрехите. Структурата (повърхността и обема) на тъканта е нашето визуално и физическо усещане за тъканта. Структурата се отразява на това, как тъканта пада, как възприемаме цвета. Значение за възприемане на облеклото оказва и десена на тъканта.

Ако искаме нашите клиенти да възприемат продуктите ни от минали сезони за нови, трябва да променим минимум два елемента на дизайна.

Референции: Beyond Design, Keiser S.J., Garner M.B. 2006
Приложената илюстрация е от текста за технология на облеклата на H. Ebewrle, H. Hermeling, M. Hornberger, R. Kiljus, D. Menzer, W. Ring
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs