English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Май 2018

Рекламният регулатор в Обединеното Кралство наложи забрана на модния бранд Diesel за използване на два постера, които се считат за „сериозна обида” към възрастните, в отговор на получени 33 оплаквания.

Първия постер представя снимка на жена, надничаща в своите бикини. С едната ръка държи отворени бикините, а с другата снима генеталиите си, докато лъв се разхожда зад нея.

Втората реклама показва снимка на жена, качила се на стълба, застанала пред видео камера за наблюдение, с повдигнат топ, откриващ гърдите й. И двете реклами имат текст „умните може да имат акъл, но глупавите имат топки. Бъди глупав. Diesel.”

Авторитетът за рекламни стандарти (Advertising Standards Authority - ASA) получи 33 оплаквания, твърдящи, че рекламите не са подходящи да бъдат видяни от деца, че са обидни и толерират или окуражават поведение, което е анти-социално.

Diesel защитава кампанията със следното изявление: „(първия постер) представя много силна и неочаквана изява на женственост, поставяща я редом с типично мъжки теми, като лъвската и това, че увереното поведение в комбинация с използването на текста „Глупавите имат топките”, изразява начина на мислене на жената.

Компанията добавя „ (втория постер) показва жена на стълба в не-експлоатирана поза и това съобщение се занимава със загрижеността на обществото върху проблема с наблюденията на камерите 24/7, по лек и не-обиждащ начин”, аргументирайки се, че „колективно кампанията „Бъди глупав” е, като един обединителен зов да правим нещата различно от общоприетите условности и да живеем по-просто.”
   
ASA признава, че никоя от рекламите не показва пряко голотии, но заключава, че постерите съдържат сексуален подсказ: „Ние отбелязахме, че рекламите са постери и като такива се появиха в ненасочена медия, при което е трудно да бъдат избягнати и е възможно да бъдат видяни от деца. Ние сметнахме, че снимката на жената на първия постер може да причини сериозна обида на много възрастни, защото е ясно, че жената прави снимка на нейните генеталии и че снимката на жената на стълбата,  излагаща се на втория постер може да бъде широко възприета като обида, въпреки, че гърдите и се виждат само частично, снимката я представя как тя се пъчи гола пред камерата за наблюдение”.

ASA също коментира „Ние бяхме също загрижени, че снимките на млади жени, снимащи генеталиите си и излагащи гърдите си пред камера на публично място не са подходящи да бъдат показани на постери, в отворено пространство, където могат да бъдат видяни от деца, поради явно „сексуализиране”, като елемент на отразените действия.”

Регулаторът е приел, че двете реклами нямат поведение за отговорно рекламиране и кода за приличие и не трябва да се показват повече във форма на постери. Две други реклами от същата кампания, които са излъчени в списанията Grazia и Dazed and Confused, избягват забраната, защото не попадат под вероятността да бъдат видяни от деца, тъй като списанията са предназначени конкретно за възрастни и двете публикации включват материал, допиращ сексуални теми, които е малко вероятно да нанесат сериозна и ширеща се обида на читателите.

Източник: www.fashionunited.com


Други материали
Планирани и непланирани съобщения при комуникацията
Философията на Benetton за комуникацията

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News