English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Май 2018

Връзката между производителите и крайния потребител в модата, както и в другите сектори на икономиката се осъществява от ритейлърите. Ритейлерът представя стоките по удобен и атрактивен начин на потребителите и неговата крайна цел е задоволения купувач.

В този смисъл ритейлър наричаме онези търговски единици, които в едни случаи купуват готови стоки, а в други организират дизайна, производството им, дистрибуцията и предлагането на крайния потребител. Ритейлинга на стоки включва, както продажбите на стоките в магазините, така и директните методи на продажба. Ритейлинга е дейност, в която е втъкан маркетинга на тези бизнес оператори.

Кои са най-познатите формати на ритейлъри в модата и по какво се различават:

Ритейлъри с вертикална структура

Безспорен номер едно сред модните ритейлъри е бранда Zara с 1341 магазина по света. Брандът е част от групата Inditex, която управлява дизайна, производството (включващо финиширащи текстилни и шивашки дейности), както и дистрибуцията на облеклата. Вертикалната структура позволява на фирмата да съкращава цикъла на дизайн и производство, при което идеята се превръща в мода и достига до потребителя понякога за невероятните две седмици. Това прави този ритейлър особено гъвкав и търсен от потребителите, които са в постоянно търсене на новинки. Моделът на бизнес, създаден от Amancio Ortega и неговия екип създаде понятието „бърза мода” и се изучава в цял свят от студенти и мениджъри.

В основата на успеха на компанията е философията, че „модния свят се движи от търсенето на клиентите, а не от доставките”, нещо което не се разбира все още от много мениджъри.

Как организира навлизането на пазарите си този ритейлър? Компанията изгражда собствена магазинна мрежа на оживени търговски улици и в търговски молове, като според покупателната способност на населението, диференцира потребителите в различни държави и градовете на модни или пестеливи.

В интернационализирането на фирмата се забелязват и други подходи, като навлизането на немския пазар чрез съдружие с Otto Group, на руския пазар чрез финландската група Stockmann, предвижданото развитие на индийския пазар чрез джойнт венчър с Trent Ltd.

Добре организираната логистика позволява на фирмата да зарежда магазините във всяка точка на света няколко пъти в седмицата с малки серии, което създава сред потребителите треска за „модно злато”.

Другите брандове на групата Inditex имат независими магазини, като Zara Kids, Zara Home, Bershka, Pull and Bear, Massimo Dutti и Stradivarius.

Освен Inditex, и други компании също имат производство, някои от тях вече изнесено в страните от Източна Европа, Магреба и Азия.  Пример за това е швейцарския бранд Akris с производство в Швейцария и Румъния. Споменатите по-горе компании предпочитат да държат в ръцете си скоростта, качеството и секретите на бранда.

Българските модни ритейлъри имат вертикална структура, но с изключение на някои трикотажни фирми и разположената в малка ниша дизайнерка Мирела Братова, останалите фирми не участват в текстилния производствен процес.

Дизайн, управление, логистика, дистрибуция

Големия съперник на Zara e шведския ритейлър Hennes & Mauriz, (H&M) с 1869 магазина към края на септември 2009 година.

Тази компания не притежава собствени производствени единици, но държи дизайна, възлага и направлява производството при подизпълнители, логистиката и дистрибуцията. Над 100 модни дизайнера създават моделите на бранда, но не само това му носи най-голяма стойност измежду масови модни ритейлърите за 2009 година.

По подобен начин се управлява бизнеса и от други ритейлъри, като втория по обем на бизнеса моден ритейлър след Zara, гиганта Gap с 3100 магазина на брандовете Gap, Banana Republic, Old Navy, както и операциите на датската компания Bestseller  с брандовете Vero Moda, Only, Jack & Jones и много други компании.

Такава структура имат и ритейлъри като Louis Vouiton, чиято бранд стойност е оценена най-високо сред „луксозните” за 2009 година.

Този тип ритейлъри навлизат на пазарите чрез собствени магазини, партньорство или франчайзинг. У нас представените глобални ритейлъри са предимно от този тип, много от тях навлизат на пазара чрез гръцки компании, получили права за Балканите. 

Прехода на фирмите от вертикална структура към тази форма на управление на бизнеса чрез аутсорсинг на производството продължава. Повече от ритейлърите предпочитат да се съсредоточат върху тяхната най-важна дейност – да задоволят потребителите, вместо да се занимават с безбройни производствени, а и не-малко финансови задължения.

Класически ритейлъри

До преди 20-ина години класическите ритейлъри трябваше да купуват стоките си само от производителите. Те имат различни формати, като департмент магазини, каквито са например германските C&A, Peek&Clopenburg, американските Macy’s и други. В тях стоките са подредени по свързани групи за удобство на потребителите, като във всяка група има предложения на различни брандове производители.

В стремеж да предложат на потребителите по-добри предложения, някои от ритейлърите от тази група създадоха private labels (частни марки), продуктите за които  те аутсорсват. Пример за такива марки са Westbury, Your Sixth Sense и Clockhouse на C&A.

Предстои навлизането на ритейлъри именно от този тип в България. Обявите за работа на C&A, както и Peek & Cloppenburg (P&C) подсказаха за плановете им.
Последното име ни дава сигнал за навлизането на много нови брандове, които ритейлъра представя в магазините си от Германия на изток.

Потребителите и основните купувачи

Според някои съобщения в медиите, потребителите могат да очакват над 700 х.кв.м. нови търговски площи през следващите две години. Това ще ги направи определено по-взискателни купувачи и всички брандове, които се настаняват на пазара ще трябва да се съобразят с това. Ритейлърите, които най-добре срещнат критериите на потребителите ще бъдат възнаградени. А тези критерии са:

- Разположение на магазина – за някои стоки, потребителите няма да имат възражения да пътуват повече. Но дефицита на време е проблем на новия милениум и ритейлърите ще трябва да се съобразяват с това.

- Дълбочина и обхват на колекциите
За да може потребителя да получи по-добри предложения, от значение са обхвата на колекциите и дълбочината. Разбира се това зависи от намеренията на бранда да навлезе на пазара, съобрано наетите площи в моловете, където основно се настаняват ритейлърите напоследък.

В някои съобщения в медиите у нас се правят заключения, че P&C заемат най-голяма площ (3600 кв.м.) сред ритейлърите. Като се имат предвид многобройните брандове, които се представят от Р&C, ще трябва да изчакаме старта на магазина през пролетта на 2010, за да видим колко бранда ще бъдат настанени на тази площ и каква ще бъде именно дълбочината и обхвата на колекциите.

Може да се предполага, че монобрандовите магазини ще останат лидери по по този показател, на база на заеманата от тях търговска площ.

- Индивидуално внимание – ритейлърите разбират,че трябва да наемат и обучат най-добрия персонал, за да обслужват индивидуално клиентите, така както правят това кварталните магазини.

- Предлагани услуги – удобство за проби, клиентски карти, гъвкави предложения за плащане, безпроблемно връщане или замяна на стоките са част от услугите, очаквани от потребителите.

- Ценово ниво – всяка фирма решава как да позиционира ценово продукта си, като има предвид основния си потребител. При повишената конкуренция, може да се очаква, че някои от настоящите ритейлъри ще трябва да ревизират твърде високите нива на цените в средносрочен план.
 
- Имиджа на магазина – дали магазина ще прилича на супермаркет или ще задоволява егото на модния купувач, зависи от много фактори. Изброените предишни критерии също са от значение.

Други материали
Какво е ритейлър? свали pdf (101Kb)
Молове, ритейлъри, брандове и потребители
На „разходка” до МОЛ Сердика
Случаи от практиката – Giordano
Случаи от практиката - Giordano (втора част)
Случаи от практиката Giordano - трета част

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News